dimarts, 2 de desembre del 2008

TENDÈNCIES MUSICALS DE LA SEGONA MEITAT DEL SEGLE XX

Els compositors d’aquesta época acaban substituint el so pels sorolls, aquestes son tendencies contemporanies que avui en dia vivim i son molt importants:

EL SOROLLISME
Alguns compositors van introduir maquines en les noves musiques.
E.Satie i E. Varèse van fer servir el sorollisme en les seves obres.

LA MÚSICA CONCRETA
La música concreta es coneguda pels dos compositors iniciadors d’aquest tipus de música són P.Schaeffer i P.Henry, aquesta música consisteix a enregistrar sons o sorolls per despres transformar-los en laboratori es a dir per enregistrarhi efectes eco… Aquest proces s’enregistren en una cinta magnetafonica.

MÚSICA ELECTROACÚSTICA I ELECTRÒNICA
Aquesta musica es basa en l’aplicació dels mitjans electrònics per a la producció i enregistrament de la música.
L’electricitat es va crear també en la musica per això es va poder fer la musica electroacústica. A la segona meitat del segle XX van aparèixer el Mark II (1995) i el sintetitzador.
En la musica electrònica els son creats al laboratori i son manipulats. La música electrònica tenia tres grans iniciadors que van ser K.Stockausen, L.Berio, V.Maderna.
La musica electrònica s’utilitza molt en la musica popular.

EL SERIALISME INTEGRAL
Consisteix a aplicar a tots els instruments el concepte de serie dodecafonica, a tots els instruments del so, es pot dir que es una musica organitzada. Els grans iniciadors van ser: K.Stockhausen, P.Boulez, L.Nono, O. Messiaen,L.Berio,B.Vaderna.

MÚSICA ALEATÒRIA
Aquesta música sorgeix a banda del serialisme, ja que es musica que connecta amb l’art cinètic, son musiques a l’atzar i hi ha llibertat d’acció tant del compositor com de l’interpret. La simfonia d’una obra sempre serà diferent
El seu principal compositor es J.Cage.

MÚSICA ESTOCÀSTICA
Consisteix en una derivació de l’aleatoria. Es composa mitjançant ordinadors i basant-se amb la llei de l’estadistica i la matematica de l’atzar. Els compositors principals son: I.Xenakis,G.Ligeti.


MÚSICA INTUÏTIVA
Es una altra derivació de la música aleatoria,la partitura sempre es una imatge o un poema, on l’interpret seguéis les indicacions del compositor. Els compositors que tenen obres d’aquest estil són J.Cage,K.Stockhausen

MINIMALISME
Es un sistema de composició basat en la repetició d’alguns instruments on es produeixen petits canvis. El resultat pot arribar a ser una música obsesiva, es una imitació de la musica oriental. El minimalisme va neixer als EUA a mitjans dels anys 60. Els compositors que practicaven el minimalisme son : P.Glass,S.Reich,C.Santos.

1 comentari:

Joel ha dit...

Gràcies per posar informació sobre la música. M'has salvat d'anar a escola sense fer els deures.